Nieuwe artiest

Fatima El-Hajj

When painting she makes an internal journey, back to the soul, and when you look at her paintings you realise she paints an internal garden, wher silence, beauty and contemplation are playing different roles.

Simon Mhanna,

Simon MhannaDe doeken van Fatima roepen vaak haar visuele herinneringen op van de vele parken en tuinen die zij bezocht in Libanon, Jemen, Marokko en Frankrijk. In haar palet en geheugen liggen de levendigheid van de vormen, de kleuren en het licht van de plaatsen en hun inwoners besloten. Vaak zijn haar doeken een reflectie van haar eigen tuin in Rmaleih. In sommige opzichten is haar tuin dezelfde als die van Claude Monet. Hij creëerde zijn tuin in Giverny en maakte het zijn belangrijkste onderwerp van zijn doeken gedurende de laatste 30 jaar van zijn leven. De tuin van Fatima is veel kleiner maar ze schildert eindeloos de ontelbare facetten van haar innerlijke tuin gevuld met stilte en schoonheid.

Via haar doeken nodigt Fatima de kijker uit om op zoek te gaan naar zijn of haar innerlijke tuin, een paradijs dat in ons zit en dat ons sereniteit, schoonheid en verrukking brengt.Het gebruik van haar rijke en lichte kleuren is vaak een hommage aan de kunstenaars die Fatima bewondert: Eduard Vuillard, Matisse en Pierre Bonnard. Ze volgt de stappen van deze meesters en geeft zo ook blijk van een diepe bewondering en respect voor de grote Libanese schilder: Shafic Abboud.

Sinds 1986 exposeert Fatima vaak in Libanon maar ook in andere Arabische landen waar ze bekend is zoals Kuweit, Bahrain, Syrië en Qatar. Ook in Frankrijk en Spanje is haar werk te zien. Doeken van Fatima zijn geveild bij Christie’s Dubai, Ayyam auctions Dubai en AT auction in Beiroet. Fatima werkt in Beiroet en Parijs.