Jamil Molaeb

Jamil Molaeb is geboren in 1948 in Baissour in de bergen van Libanon. Na een gedegen opleiding bij gerenommeerde kunstenaars als Shafic Abboud en Paul Guiragossian, begon Jamil zij artistieke carrière in de jaren zeventig aan het instituut van schone kunsten aan de universiteit van Libanon. In 1984 studeerde hij in Algerije, behaalde zijn “master of fine arts” aan het Pratt Institute in New York City en behaalde een Ph.D aan de universiteit van Ohio.

Het is onmogelijk om Molaeb te plaatsen onder één stijl. Hij wisselt gemakkelijk tussen dorpscènes en minimalistische composities met vierkanten in felle kleuren. Wanneer hij een landschap schildert dan viert hij de natuur om hem heen: het doek wordt een reproductie van zijn emoties, gevoed door de natuur.

Terug in Libanon, net voor het einde van de burgeroorlog in 1990 begon hij les te geven aan verschillende universiteiten in Beiroet. Hij bleef doeken exposeren die geïnspireerd waren op zowel Westerse als Sumerische (het hedendaagse gebied tussen Kuweit en Irak) en Babylonische kunst.

Molaeb heeft veel gereisd en enorm veel geschilderd in alle landen die hij bezocht. Hij vindt rust in het schilderen. Ondanks alle landen die hij bezocht heeft blijft zijn belangrijkste onderwerp zijn eigen dorp; de verschillende aspecten van het dagelijks leven, zijn sociale omgeving, de natuur en de diep gewortelde tradities.

Hij doceerde kunst aan vele kunstinstellingen, hield meer dan 23 solo exposities en deed mee aan meer dan 50 lokale en internationale exposities. Er zijn 4 boeken over hem uitgebracht en hij is winnaar van vele prijzen. Zijn werk is te zien op de Beirut art Fair maar ook op internationale beurzen als Art Dubai, Abu Dhabi Art en Art14 London. Zijn werk hangt o.a. in het Sursock museum in Beiroet en bij de wereldbank in Washington DC. Zijn werk wordt verkocht bij internationale veilinghuizen als Sotheby’s Qatar, Ayyam auctions in Beiroet en Dubai. Molaeb heeft eind augustus 2015 zijn privé museum moderne kunst geopend in Baissour.