Museum hotspot: Abu Dhabi

Tijdens mijn bezoek aan Art Dubai in maart kon een bezoek aan Abu Dhabi en in het bijzonder Saadiyat Island niet uitblijven. Manarat Al Saadiyat zoals het officieel heet is de plek waar de komende tijd gigantisch wordt gebouwd en geïnvesteerd.

Alvorens daar heen te gaan was ik uitgenodigd door Zijne Excellentie Zaki Nusseibeh, woonachtig in de buurt van AL Ain, één van de oudste plaatsen in de Emiraten. De heer Zaki Nusseibeh zit in de Raad van bestuur van “Abu Dhabi Authority for Cultural and Heritage”, was jaren de officiële vertaler van wijlen sjeik Zayed en bekleedt nog steed een hoge functie in de regerende familie. Het ontvangst is warm en hartelijk, de hapjes (een compleet warm en koud Indiaas-en Libanees buffet) overheerlijk, en ik heb zelden een villa gezien zó vol met kunst.

Alle kamers tot aan de slaapkamers toe waren open voor het publiek. De heer Nusseibeh hield op verzoek een rondleiding en gaf her en der commentaar bij aangeschaft werk. Zijn smaak is ruim en gaat van gevestigde kunst tot opkomend talent. Ik heb een week nodig, en dan wel in elk vertrek, om alles te kunnen zien. Helaas tijd te kort voor een lang interview. Een tocht langs de Sjeik Zayed moskee en als laatste Saadiyat Island liggen nog in het verschiet. De kunstwerken vechten nog om een plaats op mijn netvlies of ik moet al plaats maken voor het volgende kunstwerk: Sjeik Zayed moskee.

Zoals gebruikelijk in de Emiraten zijn hier ook kosten nog moeite gespaard: een juweel van een bouwwerk. De moskee is toegankelijk voor niet-moslims, mannen en vrouwen. Op blote voeten over het koude marmer. Ook wanneer het buiten 45 graden Celcius is blijft het marmer koel door een uitgebreid,deel ondergronds, watersysteem. Waar dit water hier vandaan komt is mij een raadsel. Binnen loop je op hoogpolig tapijt en hou je het hoofd koel door een uitgekiend windcirculatiesysteem. Zwoele woestijnwind blaast dan ook  haast onopvallend door de moskee. Blijkbaar is de moskee op zo’n manier gebouwd dat het binnen altijd prettig aanvoelt. Ik sta versteld van zoveel vakmanschap, kostbaar materiaal en grootsheid.

Buiten geef ik  mijn plastic zakje waarin mijn schoenen zaten weer keurig af aan één van de vele Pakistaanse medewerkers in de moskee. Opvallend dat er geen enkele Emirati dit werk doet. Dat er hier sprake is van een vorm van recyclen is op zijn minst gezegd bijzonder. Zeker wanneer ik naar de energie verslindende manier van omgaan met energie kijk. Verlichting brandt dag en nacht, airco units brullen constant,  en het aantal auto’s wat benzine slurpt is indrukwekkend.

Waar er zeker sprake is van  een energie verslindend project is de bouw van het Cultural District op Saadiyat Island; een enorm gebied waar binnenkort een Zayed National museum, een Louvre Abu Dhabi, Guggenheim Abu Dhabi en een Performing Arts Center worden gebouwd.

Met de gebruikelijke gastvrijheid is het onthaal warm. Een vlotte dame brengt ons in rap Engels naar de ontvangstzaal waar een promotiefilm over het gebied draait. Niet, zoals gedacht, een filmpje op een scherm, nee een ronddraaiend doek, surround dolby soundsystem en een aantrekkelijke voice over maken de kijker week en nieuwsgierig naar de plannen. En die zijn er…

Op een minutieus gebouwde maquette van het gebied staan de verschillende projecten uitgebeeld. Aan de zijkant een toetsenbordje. Wanneer je op een bepaald knopje drukt licht het desbetreffende gebouw op.

Opvallend is de architectuur van de gebouwen. In het oog springt het National Zayed museum (opening 2016) , het klapstuk van het gebied. Hoe kan het ook anders de grondlegger en wellicht grootste geldschieter zal ook de meest aandacht krijgen. Foster +Partners (Londen) tekent voor het design van dit museum. Zij hebben zich geïnspireerd op hoe valken vliegen en de structuur van hun veren. Sjeik Zayed was een groot liefhebber van deze vogels en wilde dit graag terugzien in het design. Dat is gelukt…

Na de voorstelling van de maquette blijkt dat er nog veel meer komt dan alleen de bouw van de musea. Zo komt er een Saadiyat Beach, een jachthaven, een wandelpromenade (hoe voelt dat met 45 graden?),Lagoons etc.

Heel gestaag bouwen ze aan een opkomend cultureel en toeristisch gebied. Namen als het Louvre en Guggenheim zijn wereldberoemd en zullen vele mensen naar het gebied lokken. Een plek wat ongetwijfeld vaker in het nieuws zal komen, en waar ik nog wel een keer naar terug ga.

Het duizelt me intussen van de cijfers, de miljoenen en ben niet verbaasd dat ik tegen een een intekenlijst loop voor villa’s in het gebied. Allemaal met een eigen aanlegsteiger, zwembad en carpark. Veel tijd om te kijken krijg ik trouwens niet. Een Chinese dame duwt me aan de kant en neemt zonder pardon een optie op drie villa’s, strooit intussen met visitekaartjes en beent het gebouw uit. De nieuwe Chinese manier van zaken doen? Voor uitgebreide informatie bezoek de volgende link:

www.saadiyatculturaldistrict.ae

Did you like this? Share it!

0 comments on “Museum hotspot: Abu Dhabi

Comments are closed.